Ο αριθμός των σπίλων στο δεξί μας χέρι μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος που είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος σύμφωνα με μια νέα έρευνα του King’s College London.

Ο υπεύθυνος της έρευνας Simon Ribeiro από το τμήμα Γενετικής Επιδημιολογίας του King’s College London και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν την εργασία τους στο British Journal of Dermatology.

Παρ’ότι το μελάνωμα εμφανίζεται σε λιγότερο από το 2% όλων των καρκίνων το δέρματος στις Η.Π.Α είναι όμως υπεύθυνο για τους περισσότερους θανάτους. Φέτος περισσότερες απο 73.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος θά διαγνωστούν στις Η.Π.Α και σχεδόν 10.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από το μελάνωμα.

Οι σπίλοι ή “ελιές” είναι καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση του μελανώματος. Όσο περισσότερους σπίλους έχει ένας άνθρωπος, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίσει μελάνωμα σε κάποια από αυτές.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς κάθε επιπλέον σπίλος αντιπροσωπεύει μια άυξηση στην πιθανότητα εμφάνισης κατά 2-4%. Πάντως η μέτρηση των σπίλων σε ένα άνθρωπο ένας προς ένα σε όλο το σώμα είναι μία χρονοβόρος διαδικασία ειδικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να μετρηθεί η πυκνότητα των σπίλων σε μία συγκεκριμένη περιοχή του σώματος και αυτή η μέτρηση να χρησιμεύσει με αναγωγή για τον καθορισμό του αριθμού των σπίλων σε όλο το υπόλοιπο σώμα καθορίζοντας τελικά και την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος.

Τουλάχιστον 11 σπίλοι στο δεξί χέρι μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος.

Από τον Ιανουάριο του 1995 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003 η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τα δεδομένα από 3594 γυναίκες . Εκπαιδευμένες γι’αυτό νοσηλεύτριες μέτρησαν σε κάθε γυναίκα τον αριθμό των φακίδων και των σπίλων σε 17 διαφορετικές περιοχές του σώματος. Το χρώμα του δέρματος και το χρώμα των μαλλιών καταγράφηκαν επίσης. Οι ερευνητές σύγκριναν τα ευρήματα τους με μία μικρότερη ομάδα 400 ανδρών και γυναικών.

Βρέθηκε ότι ο αριθμός των σπίλων στο δεξί χέρι ενός ατόμου ήταν το πιο αντιπροσωπευτικό σύνολο για τον υπολογισμό του συνολικού αριθού σπίλων σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Γυναίκες με 11 τουλάχιστον σπίλους στο δεξί άνω άκρο είναι πιο πιθανό να έχουν πάνω από 100 σπίλους σε όλο τους το σώμα γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα για εμφάνιση μελανώματος.

Στα αποτελέσματα της έρευνας συμπεριλαμβάνεται και η παρατήρηση πως και ο αριθμός των σπίλων ακριβώς πάνω από τον δεξί αγκώνα είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για τον συνολικό αριθμό σπίλων που έχει κάποιος σε ολόκληρο το σώμα του. Το ίδιο σημαντικά είναι το ευρήματα από τηνκαταμέτρηση των σπίλων στα πόδια και στην πλάτη των ανδρών.

Ο Ribeiro διαπιστώνει πως τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σημαντικά για την διάγνωση του μελανώματος στα ιατρεία στην πρωτοβάθμια αντιμετώπιση: Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους γενικούς ιατρούς να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το συνολικό αριθμό σπίλων σε ένα άτομο με μία εύκολη γρήγορη και αξιόπιστη μέθοδο. Έτσι περισσότεροι άνθρωποι σε κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος θα μπορέσουν να ανιχνευθούν και να προφυλαχθούν.

Σχολιάζοντας την έρευνα η Dr. Claire Knight από το Cancer Research U.K, δηλώνει πως ενώ η μέθοδος είναι χρήσιμη, στη πραγματικότητα λιγότερα από τα μισά μελανώματα εμφανίζονται επί προυπάρχοντος σπίλου. “Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζουμε το δέρμα μας και στην περίπτωση που παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, σχήμα, χρώμα ή στην συμπεριφορά ενός σπίλου ή μιας περιοχής του δέρματός μας, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό” συμπληρώνει.

“Και να μην κοιτάζετε μόνο το δεξί σας χέρι – το μελάνωμα μπορεί να εμφανισθεί οπουδήποτε στο σώμα και είναι πιο συνηθισμένο στα πόδια στις γυναίκες και στον κορμό στους άνδρες.

Πηγή : Medical News Today http://www.medicalnewstoday.com/articles/301198.php

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοινωνήστε μαζί μου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διεύθυνση: Παπαδιαμαντοπούλου 69 115 27, Ιλίσια, Αθήνα
Διεύθυνση 2: Αβέρωφ 7, 35100, Λαμία

Τηλέφωνο: 210 77 52 872
Τηλέφωνο 2: 22 310 47 805
Κινητό Τηλέφωνο: 6937 014215

Email: info@tamparopoulos.gr

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

THERAPIS GEN. HOSPITAL

MEDITERRANEO HOSPITAL

SOCIAL MEDIA

ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΕΛΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ

Ιατρείο 1

ΧΑΡΤΗΣ

Ιατρείο 2