Σύμφωνα με τελευταίο άρθρο του αμερικανικού περιοδικού JAMA DERMATOLOGY, έρευνα έδειξε πως ο περισσότερος κόσμος δεν σκέφτεται για το αν είναι είναι πολύ νωρίς για να κάνει μια κοσμητική επέμβαση άλλα για το αν έχουν περάσει τα χρόνια και είναι πια πολύ μεγάλος- η για να το πραγματοποιήσει.

Οι συγγραφείς στο άρθρο αναφέρουν πως οι βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο σχηματίζονται από τη συνεχόμενες αναδιπλώσεις του δέρματος που γίνονται όταν εκφραζόμαστε και όταν το πρόσωπο πιέζεται την ώρα που κοιμόμαστε. Σε νεαρή ηλικία οι ρυτίδες αυτές αρχίζουν σιγά σιγά να εμφανίζονται σαν λεπτές γραμμές και είναι πλέον πλήρως ορατές στο πρόσωπο σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι Δρ Hamilton και Arndt επισημαίνουν πως η συχνή θεραπεία των ρυτίδων με νευρορυθμιστικές ουσίες (π.χ Botox, Dysport) όταν βρίσκεται κάποιος στην ηλικία των 20 με 30 θα περιορίσει την εμφάνιση των ρυτίδων όταν φτάσει στα 40 ή στα 60. Αναφέρεται το αληθινό παράδειγμα των δύο διδύμων γυναικών που είναι τώρα 38 ετών. Η μία ξεκίνησε να κάνει συστηματικά ενέσεις “Μπότοξ” στο μέτωπο από τα 25 της ενώ η δεύτερη έκανε μόνο δύο φορές στο μέτωπο μέσα σε διάρκεια επτά ετών. Όπως παρουσιάζεται στο άρθρο, οι ρυτίδες στο μεσόφρυο και το μέτωπο ήταν απλά ορατές στο πρόσωπο της δίδυμης που έκανε “μπότοξ” περιστασιακά, αντίθετα στη δίδυμη που έκανε συστηματικά τη θεραπεία οι ρυτίδες ήταν εξαφανισμένες ακόμη και 4 μήνες μετά την τελευταία θεραπεία. Η παρατήρηση αυτή δείχνει ότι η συχνή θεραπεία με την νευροτοξίνη π.χ ”μπότοξ” όταν ξεκινήσει σε νεαρή ηλικία εμποδίζει την εμφάνιση των ρυτίδων στο δέρμα όπως λένε οι συγγραφείς. Άρα το ερώτημα που τίθεται τελικά είναι όχι αν είναι νωρίς για να ξεκινήσει κάποιος αλλά αν είναι πολύ μεγάλος -η για να αρχίσει ;

Το περιοδικό Dermatology Times ρώτησε 2 ιατρούς σχετικά με το πότε είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσει κάποιος τις αισθητικές θεραπείες. “Βασικά συμφωνώ με την γνώμη των συγγραφέων και αντιλαμβάνομαι τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν και προβάλλονται από όσους διαφωνούν” λέει ο πλαστικός χειρουργός Joe Niamtu III, D.M.D “Υπάρχει η άποψη ότι τείνουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ανθρώπων εθισμένων στις πλαστικές που δεν αντέχει την φυσιολογική εικόνα του γήρατος”. Συνεχίζει : “τελικά η προληπτική αντιμετώπιση των ρυτίδων θα επηρρεάσει την πορεία της γήρανσης στο δέρμα, η εφαρμογή δε σε νεότερους ασθενείς έχει και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα υπάρχουν άνθρωποι που οφελούνται και σωματικά και ψυχικά και υπάρχουν άνθρωποι που ενώ έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους δεν έχουν την οικονομική άνεση να υποβληθούν σε μια θεραπεία και αντιμετωπίζουν τελικά πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Το άλλο πολύ σημαντικό σημείο είναι πως η κουβέντα γίνεται τώρα για πρώτη φορά και όχι είκοσι χρόνια πρίν που ουσιαστικά δεν υπήρχαν ενέσιμα εμφυτέυματα, νευροτοξίνες ή τα lasers. Έτσι μπορεί να υποθέσει κανείς πως σε είκοσι χρόνια από σήμερα θα έχουν παρουσιαστεί πιο αποτελεσματικές θεραπείες με μεγαλύτερη προληπτική δράση και πιο κατάλληλες για τους νέους”. Ο δερματολόγος Joe Schlessinger M.D συμφωνεί με τους συγγραφείς του άρθρου και επισημαίνει : “δυστυχώς πολλοί άνθρωποι είναι της αντίθετης άποψης και περιμένουν έως ότου είναι αργά χάνοντας την ευκαιρία να διορθώσουν στο δέρμα τους τα σημάδια της γήρανσης. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε όσους έχουν ψυχολογικό πρόβλημα με την δημόσια εικόνα τους και υποβάλλουν τον εαυτό τους σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις. Τέτοιες περιπτώσεις είναι αρκετά συχνές στο επάγγελμά μας” Ο ιατρός καταλήγει λέγοντας : “ είναι προτιμότερη μια συζήτηση να γίνεται στην αρχή με τον ενδιαφερόμενο -η για να καταλήξουμε σε ένα πλάνο δράσης και με προοπτική για το πως θα περιοριστούν οι συνέπειες της γήρανσης στο δέρμα. Αυτή η προσέγγιση πετυχαίνει το στόχο της γιατί εξασφαλίζει και λιγότερες παρεμβάσεις και εξοικονόμηση χρημάτων σε βάθος χρόνου”.

Πηγή : Dermatology Times http://dermatologytimes.modernmedicine.com/dermatology-times/news/what-age-too-old-cosmetic-procedures

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοινωνήστε μαζί μου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διεύθυνση: Παπαδιαμαντοπούλου 69 115 27, Ιλίσια, Αθήνα
Διεύθυνση 2: Αβέρωφ 7, 35100, Λαμία

Τηλέφωνο: 210 77 52 872
Τηλέφωνο 2: 22 310 47 805
Κινητό Τηλέφωνο: 6937 014215

Email: info@tamparopoulos.gr

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

THERAPIS GEN. HOSPITAL

MEDITERRANEO HOSPITAL

SOCIAL MEDIA

ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΕΛΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ

Ιατρείο 1

ΧΑΡΤΗΣ

Ιατρείο 2