Οι πλαστικοί χειρουργοί συνήθως συστήνουν να φθάνει το παιδί την ηλικία των 14 ή 15 ετών και ίσως λίγο μεγαλύτερο για τα αγόρια, πριν υποβληθούν σε ρινοπλαστική.

Αυτό γίνεται διότι η μύτη ακόμη αναπτύσσεται. Αν είστε έφηβος ο Δρ. Ταμπαρόπουλος θα συζητήσει μαζί σας, για να κατανοήσει αν η απόφαση να αλλάξετε την εικόνα της μύτης σας είναι δικιά σας επιθυμία και όχι τόσο των γονέων σας ή των φίλων σας.

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το πότε μπορούμε να υποβληθούμε σε ρινοπλαστική αρκεί να το επιθυμήσουμε και εφόσον έχουμε καλή υγεία. Η ρινοπλαστική, ορισμένες φορές μπορεί να γίνει σε συνδυασμό και με λίφτινγκ προσώπου ή και με άλλες αντιγηραντικές θεραπείες στο πρόσωπο.

Συχνά προβλήματα που υπάρχουν στο διάφραγμα της μύτης και δημιουργούν δυσκολία στην αναπνοή μπορούν να διορθωθούν στο ίδιο χειρουργείο με την ρινοπλαστική.

Ο πλαστικός χειρουργός, θα σας εξηγήσει ποιές ανατομικές δομές μέσα στην μύτη πρέπει να βελτιωθούν για να έχετε τόσο άριστη λειτουργία στην αναπνοή όσο και ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η Ρινοπλαστική μετά την εξέταση σας

Στην αρχική εξέταση, θα χρειαστεί να κοιτάξετε σε ένα καθρέπτη και να υποδείξετε τα σημεία στην μύτη που θέλετε να βελτιωθούν. Αυτό θα βοηθήσει τον πλαστικό χειρουργό να καταλάβει τι πραγματικά περιμένετε από την επέμβαση και αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί ρεαλιστικά.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά όπως:

  1. Η μύτη σας είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το κεφάλι σας
  2. Υπάρχει μια “καμπούρα” στην ράχη της μύτης
  3. Η άκρη της μύτης είναι πεσμένη
  4. Η άκρη της μύτης είναι μεγάλη και χοντρή
  5. Οι ρώθωνες είναι πολύ ανοικτοί
  6. Η μύτη είχε τραυματισθεί στο παρελθόν και είναι τώρα στραβή ή δύσμορφη

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το πώς θέλετε να γίνει η μύτη σας με την ρινοπλαστική και πιο συγκεκριμένα σε ποια σημεία θέλετε να την βελτιώσετε, γνωρίζοντας πως υπάρχουν περιορισμοί σε αυτά που μπορούμε να επιτύχουμε. Όσοι έχουν την τη φυσική και συναισθηματική ωριμότητα να κατανοήσουν πως με την ρινοπλαστική θα πετύχουν απλά μια βελτίωση στην εξωτερική τους εμφάνιση τότε θα είναι πολύ ικανοποιημένοι από την απόφασή τους.

Ο Δρ. Ταμπαρόπουλος μπορεί να συζητήσει μαζί σας όλες τις λεπτομέρειες και να λύσει κάποιες από τις απορίες σας σχετικά με την ρινοπλαστική.

Λαμβάνεται πρώτα το ιατρικό ιστορικό αναφέροντας φάρμακα που τυχόν χρησιμοποιείτε, προηγούμενες νοσηλείες ή χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και συγκεκριμένα αν έχετε υποστεί κάποιο χτύπημα στην μύτη, αν αναπνέετε ελεύθερα, έχετε αλλεργία ή χρησιμοποιείτε ρινικά σπρέι.

Η ρινοσκόπηση, είναι η επόμενη εξέταση που είναι μια ανώδυνη διαδικασία καθώς και η εκτίμηση του πάχους του δέρματος στην μύτη σας. Επίσης αξιολογείται το μέγεθος και το σχήμα της μύτης σας συνολικά και σε αναλογία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου σας. Δίνεται ακόμη προσοχή και στο πηγούνι και το μέγεθος του που έχει σημασία για το συνολικό προφίλ του προσώπου σας.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν μπορούν όλοι να έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Ο στόχος του Δρ. Ταμπαρόπουλου είναι να επιτύχει το καλλίτερο δυνατόν αποτέλεσμα για την δική σας περίπτωση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τομές γίνονται μέσα στην μύτη και δεν φαίνονται.

Άλλες φορές μπορεί να γίνει μια μικρή τομή στην μύτη κάτω από τους ρώθωνες στην περιοχή που λέγεται στυλίδα. Στην περίπτωση αυτή η τεχνική της ρινοπλαστικής λέγεται «ανοικτή» ενώ στην πρώτη περίπτωση λέγεται «κλειστή». Όλες πάντως οι τομές είναι ανεπαίσθητες.

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι υποβάλλονται σε ρινοπλαστική και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά. Αντίθετα είναι πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Καθένας βέβαια που θέλει να υποβληθεί σε ρινοπλαστική πρέπει να γνωρίζει τα οφέλη αλλά και τις πιθανές επιπλοκές.
Οι τομές γίνονται μέσα στην μύτη για να υπάρχει πρόσβαση στου χόνδρους της μύτης που διαμορφώνουν εν πολλοίς και το σχήμα της. Κάποιες φορές χρειάζεται να μετακινηθούν λίγο και τα ρινικά οστά ούτως ώστε η μύτη να γίνει πιο ευθεία και πιο λεπτή. Αν σε κάποια σημεία η μύτη εμφανίζεται να υπολείπεται σε ύψος τότε τα σημεία αυτά θα χρειαστούν μοσχεύματα για να «γεμίσουν» αυτά τα κενά. Το δέρμα της μύτης τελικά προσαρμόζεται πάνω στο νέο «σκελετό-περίγραμμα».
Ο στόχος του Δρ. Ταμπαρόπουλου είναι να γίνει η εμπειρία από την επέμβαση όσο πιο ανώδυνη και άνετη για εσάς. Ανάλογα με την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί είναι πιθανό στο τέλος της επέμβασης να τοποθετηθεί ένας πολύ ελαφρύς νάρθηκας στην μύτη για λίγες μέρες ούτως ώστε να σταθεροποιήσει τους ιστούς στη σωστή θέση.

Κάποιες από τις πιθανές επιπλοκές που συναντώνται στην ρινοπλαστική είναι το αιμάτωμα, η συγκέντρωση δηλαδή αίματος κάτω από το δέρμα που θα χρειαστεί παροχέτευση, η μόλυνση στο τραύμα και οι πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να μην συμβούν ακολουθώντας κρίως τις οδηγίες που θα σας δώσει ο πλαστικός σας χειρουργός. Σε κάποιες περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα ίσως να χρειαστεί μια περαιτέρω βελτίωση και άρα μια επανεπέμβαση μικρότερης έκτασης θα είναι απαραίτητη.

Εάν καπνίζετε, καλό θα ήταν να διακόψετε το κάπνισμα ή να το περιορίσετε πριν την επέμβαση. Η ασπιρίνη και ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία και γι’ αυτό θα πρέπει να τα αποφύγετε. Ο Δρ. Ταμπαρόπουλος θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Αν έχετε αποφασίσει να μην μείνετε στην κλινική το ίδιο βράδυ θα πρέπει να κανονίσετε να έρθει κάποιος να σας συνοδεύσει στο σπίτι σας και να μείνει μαζί σας το πρώτο βράδυ.
Ο Δρ. Ταμπαρόπουλος, χειρουργεί σε κλινικές που έχουν αυστηρές προδιαγραφές για την νοσηλεία και την ασφάλεια των ασθενών στο χειρουργείο και χρησιμοποιεί σε πολλές περιπτώσεις τοπική αναισθησία και ενδοφλέβιο αναλγησία. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτερη αννάρωση. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να φύγουν από την κλινική για το σπίτι τους την ίδια ημέρα.

Ο μικρός νάρθηκας που πιθανόν να έχετε στην μύτη στο τέλος της επέμβασης θα σας προστατεύσει στον ύπνο και από τα απρόσμενα χτυπήματα. Θα έχετε επίσης μία γάζα κάτω από τη μύτη. Μικρά ταμπόν μέσα στους ρώθωνες ή μαλακοί εσωτερικοί νάρθηκες χρησιμοποιούνται κάποιες φορές ειδικά εάν η ρινοπλαστική αποσκοπεί στην βελτίωση και της αναπνοής.

Θα μπορέσετε να φύγετε μετά από λίγες ώρες αν και κάποιο προτιμούν να παραμείνουν για ένα βράδυ στην κλινική.

Το χρονικό διάστημα για την πλήρη αποθεραπεία ποικίλει για τον καθένα ξεχωριστά. Τις δύο πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο θα πρέπει να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας και να ξαπλώνετε με το κεφάλι λίγο ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα. Αυτό θα βοηθήσει να περιορισθεί το πρήξιμο και να μειώσει την πιθανότητα για αιμορραγία. Θυμηθείτε να μην πάρετε ασπιρίνη ή κάποια συγκεκριμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Το πρήξιμο γενικά και κάποιο μελάνιασμα γύρω από τα μάτια είναι πιο έντονο τις τρεις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο και θα ξεθωριάσει μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Λίγες μέρες μετά το χειρουργείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέικαπ ή κονσήλερ αν το θέλετε. Ένα μικρό πρήξιμο μπορεί να παραμείνει στη μύτη κυρίως στην άκρη της για λίγο καιρό αλλά γενικώς δεν θα είναι εμφανές στους υπόλοιπους. Εάν χρησιμοποιήθηκαν ταμπόν στη μύτη, αυτά αφαιρούνται μετά από δύο ημέρες και τα ράμματα εάν έχετε εξωτερικά στη μύτη, μετά από πέντε μέρες. Ο νάρθηκας εάν έχετε θα παραμείνει μέχρι και πέντε ημέρες και δεν θα πρέπει να βραχεί.

Ο στόχος είναι η μύτη να φαίνεται φυσική και να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου σας. Η επούλωση είναι σταδιακή και η υποχώρηση των οιδημάτων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα λοιπόν θα οριστικοποιηθεί σε ένα περίπου χρόνο. Παρ’ όλα αυτά θα χαρείτε το νέο σας look μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Κάποιες φορές μια μικρότερη επιπλέον παρέμβαση μπορεί να είναι επιθυμητή για να βελτιστοποιήσει το αποτέλεσμα. Στη περίπτωση αυτή η διάρκεια του χειρουργείου είναι πολύ πιο σύντομη.

Δεν πρέπει να τεντώνεστε, να σκύβετε και να σηκώνετε βάρη στην αρχή. Σε πολλές περιπτώσεις η επιστροφή στην εργασία γίνεται σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες. Η πιο έντονη δραστηριότητα καθώς και η γυμναστική μπορούν να ξεκινήσουν σε τρεις περίπου εβδομάδες. Η έκθεση στον ήλιο και η ηλιοθεραπεία πρέπει να γίνεται με προσοχή και με χρήση αντηλιακού. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να φορεθούν μετά από ένα μήνα και μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο πρήξιμο στην αρχή στη ράχη της μύτης ειδικά αν έχουν μετακινηθεί τα οστά της στο χειρουργείου.

Το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο εκτός από την πιθανή μεταβολή που συμβαίνει στους ιστούς σε προχωρημένη ηλικία.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοινωνήστε μαζί μου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διεύθυνση: Παπαδιαμαντοπούλου 69 115 27, Ιλίσια, Αθήνα
Διεύθυνση 2: Αβέρωφ 7, 35100, Λαμία

Τηλέφωνο: 210 77 52 872
Τηλέφωνο 2: 22 310 47 805
Κινητό Τηλέφωνο: 6937 014215

Email: info@tamparopoulos.gr

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

THERAPIS GEN. HOSPITAL

MEDITERRANEO HOSPITAL

SOCIAL MEDIA

ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΕΛΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ

Ιατρείο 1

ΧΑΡΤΗΣ

Ιατρείο 2